فیبریلاسیون دهلیزی

فیبریلاسیون دهلیزی را می‌توان یک بیماری قلبی یا آریتمی (ریتم نامنظم قلب) دانست. آریتمی فیبریلاسیون دهلیزى با نام اختصاری بیماری af قلب شناخته می‌شود. توجه به این بیماری بسیار اهمیت دارد، چراکه به‌آرامی پیش می‌رود و موجب ناتوانایی‌های مهمی در بدن می‌شود.

چه اتفاقی در فیبریلاسیون دهلیزی می‌افتد؟

در af دو تا از حفره‌های قلب که در قسمت بالای قلب قرار دارند به‌عنوان دهلیزها، فعالیت الکتریکی آن‌ها مختل می‌شود. در این صورت به‌جای این‌که حالت پمپی کار کند، تغییر می‌کند و شروع به لرزیدن می‌کنند؛ بنابراین در این صورت دهلیزها از کار می‌افتند. در ادامه اتفاقی که می‌افتد خون‌رسانی قلب به بیرون (پمپ قلب) کاهش می‌یابد. از سمتی دیگر ضربان قلب افزایش می‌یابد. در این مواقع فرد چیزی که حس می‌کند، به‌صورت تپش قلب خیلی شدید و احساس ضعف عمومی خواهد بود. این علائم اندک با وخامت بیماری اصلاً تناسب ندارد. وخامت بیماری در این است که اولاً آرام‌آرام قلبی که دچار af شده، شروع به بزرگ‌شدن می‌کند. به‌آرامی سایز قلب افزایش می‌یابد. به عبارتی نارسایی از دهلیز شروع می‌شود و در بطن ادامه پیدا می‌کند.

بطن‌ها که حفره‌های اصلی پمپ خون هستند، به‌آهستگی شروع به گشاد شدن می‌کنند و قدرت انقباضی آن‌ها کاهش می‌یابد. به‌طورکلی این تنها مشکلی نیست که ایجاد می‌کند، وقتی که خون در داخل دهلیز پمپ نمی‌شود، خون به‌صورت ثابت باقی می‌ماند. ثابت ماندن خون در قلب، امکان تشکیل لخته را افزایش می‌دهد. در صورت تشکیل لخته، لخته خون در داخل دهلیز باقی نمی‌ماند و به قسمت‌های دیگری می‌رود. لخته‌های خون از طریق بطن‌ها وارد بخش‌های مختلف بدن می‌شوند. بدین ترتیب بدترین جایی که لخته‌های خون ممکن است بروند، مغز خواهد بود. از طریق کرو مغزی وارد مغز می‌شوند و یکی از شریان‌های مغزی را می‌بندند. در این صورت سکته مغزی اتفاق می‌افتد، یعنی بیماری af قلب شروع‌کننده سکته مغزی است که موجب ناتوانای عمده در فرد می‌شود. امکان فلج دائم و حتی گذرا در یک‌دست، یک پا و یا فعالیت‌های دیگر مغزی که بسته به این‌که آن لخته به کدام رگ داخل مغز فرستاده شده باشد، ایجاد می‌شود.

فیبریلاسیون دهلیزی

میزان بروز حوادث Atrial fibrillation

اخیراً محققان در حال اثبات این مسئله هستند، افرادی که af می‌کنند حتی آن‌هایی که دچار عارضه سکته مغزی نمی‌شوند، به آلزایمر زودرس مبتلا می‌شوند. به عبارتی همین لخته‌های کوچک به قسمتی از سلول‌های مغز می‌روند و موجب ازکارافتادن آن‌ها می‌شوند. در این صورت فرد دچار دمانس (dementia) یا آلزایمر زودرس می‌شود. همین‌طور می‌توان گفت که آریتمی قلبی چقدر می‌تواند عارضه ایجاد کند و حامل ناتوانی باشد. آریتمی قلبی می‌تواند حامل ناتوانی، نارسایی قلبی و هم موجب اختلالات و بیماری‌های ناتوان‌کننده مانند دمانس و آلزایمر شود. خوشبختانه فیبریلاسیون دهلیزی اگر سریع تشخیص داده شود، قابل‌درمان است. در صورت سریع تشخیص دادن آن، علاوه‌بر قابل‌درمان بودن، قابل پیش‌بینی و قابل‌کنترل است.