خوراکی های مفید برای قلب
مشکلات قلبی و عروقی بالاترین میزان مرگ و میر سالیانه را به خود اختصاص داده است و هر سال چیزی در حدود ۳۰ درصد از مرگوميرهای جهان را شامل میشود. استفاده از خوراکی های مفید برای قلب می تواند تا حدودی از این مرگ و میر کم کند. در ایران اوضاع حتی از این هم بدتر است و طبق آمارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۳۳ تا ۳۹ درصد مرگومير ایرانیان به دلیل مسائل و مشکلات قلبی و عروقی است. بر اساس گزارشی که وزارت بهداشت منتشر کرده است روزانه ۳۰۰ نفر در ایران به دلیل بيماریها و مشکلات قلبی و عروقی فوت مي کنند.
تمام این نکات را گفتیم تا متوجه اهمیت قلب و سالم نگهداشتن آن باشید، برای دانستن بیشتر در مورد بیماریهای قلبی و عروقی و راههای پیشگیری از آن توصيه مي كنيم مطلب نشانههای بیماری قلبی چیست و راههای پیشگیری از آن کدامند را مطالعه کنید.
در این مطلب قصد داریم شما را با خوراکی های مفید برای قلب آشنا کنیم تا با تغذيه ای بهتر و پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی سلامت خود را بیش از گذشته حفظ نمایید و از بروز بيماریها و مشکلات قلبی و عروقی جلوگیری کنید.
در بسیاری از خوراکی های مفید برای سلامت قلب مقدار زیادی فیبر، اسیدهای چرب سالم و مواد مغذی یافت مى شود، حال با تعدادی از این خوراکیها آشنا مي شويم .
ماهی سالمون
ماهي ها اسیدهای چرب سالم دارند و در بین خوراکی های مفید برای قلب در رتبه اول قرار دارند، ماهى ها منبعی سرشار از اسید چرب امگا ۳ هستند و بر اساس تحقیقات و مطالعات دانشمندان مصرف اسید چرب امگا ۳ خطر ابتلا به آریتمی (تپش نامنظمقلب) و سایر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش مى دهد. برای افزایش سلامت و دوری از مشکلات قلبی عروقی، ماهي هابهخصوص ماهی سالمون را در وعده غذایی خود قرار دهید و بهصورت مدام از آنها استفاده کنید. مقادیر کمتری گلیسیرید در کنار میزان بالای امگا ۳ در ماهی سالمون این ماهی را به یکی از خوراکی های مفید برای سلامت قلب و بدن تبدیل کرده است.
چای سبز
تحقیقات نشان داده که نوشیدن چای سبز اثرات مثبتی بر کاهش کلسترول بد خون دارد. بسیاری از سکتهها به دلیل بالا بودن کلسترول اتفاق مى افتند. همچنین بهتر است بدانید که مصرف و نوشیدن مداوم چای سبز با کاهش یافتن فشارخون ارتباط مستقیم دارد.
بلوبری و توتها
از دیگر خوراکی های مفید برای قلب میتوان به بلوبری، گیلاس، توتفرنگی و سایر توتها اشاره کرد. تحقیق و مطالعهای در سال ۲۰۱۳ انجامشده و بر اساس نتایج آن،کسانى که در هفته ۳ وعده از بلوبری، توتفرنگی یا توتها استفاده کردهاند به مقدار قابل توجهى ، کمتر از سایرین به مشکلات قلبی و عروقی مبتلا شدند و از سلامت بیشتری برخوردار بودند. از عوامل مؤثر در کاهش فشارخون و افزایش سلامت قلب آنتوسیانین و فلاونوئیدها هستند. رنگ قرمز و آبی گیاهان به دلیل وجود آنتوسیانین است.
مرکبات برای پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی
تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که ویتامین C بر سلامت انسان و کاهش مشکلات قلبی و عروقی تاثير فراوانی دارد. یکی از مهمترين منابع ویتامین C که در کشور ما هم بهوفور یافت مى شود مرکبات است. مصرف روزانه، بهاندازه و مداوم مرکبات مى تواند باعث شود تا بدن و قلبی سالمتر داشته باشید و بدن تان در برابر بسیاری از بيماریها مقاومتر باشد.
آجیل
از دیگر خوراکی های مفید برای قلب میتوان به آجيل ها اشاره کرد. آجيل هایی مانند گردو، پسته، بادام و بادامزميني سرشار از فیبرهایی است که برای سلامت قلب لازم و مفید هستند. همچنین آجيل ها منبع غنی ویتامین E هستند، تاثير ویتامین Eبر کاهش کلسترول بد خون نیز در تحقیقات ثابت شده است. گردو علاوه بر فیبر و ویتامین حاوی مقادیری امگا ۳ و چربي هایاشباع نشده است. بادام نیز شامل آستروئيد های گیاهی فیبر و چربیهای مفید برای قلب است و در کاهش کلسترول بد LDLنقش مؤثری مي تواند ایفا کند. برخی افراد تصور مى کنند که آجيل ها چاقکننده هستند اما تحقیقات نشان داده کسانی که بهصورت مداوم و روزانه آجیل مصرف میکنند لاغرتر هستند، لازم به ذکر است که آجيل هایی مدنظر است که به آنها نمک اضافه نشده و بو داده نباشند.
روغنزيتون
یکی دیگر از خوراکی های مفید برای قلب روغنزيتون فوق بکر است. در مناطقی که از روغنزيتون در پختن غذاها بهصورتروزمره استفاده میشود، مبتلایان به بيماریها و مشکلات قلبی و عروقی بسیار کمتر از دیگر مناطق است. روغنزیتون را مى توانبهعنوان یکی از بهترین منبعهای اولئیک اسید یا اسیدهای چرب تک غير اشباع و اسیدهای چرب سالم و ویتامین E دانست و اسیدهای چرب تک غير اشباع به کاهش کلسترول بد خون، فشارخون و همچنین قند خون کمک میکنند. استفاده از روغنزیتون در رژیم غذایی مديترانهای که سرشار از ميوهها و سبزیجات است مي تواند در سلامت قلب شما نقش مؤثری بازی کند.
سيب زميني
سيب زميني برخلاف تصور عدهای که آن را مفید نمیدانند یکی از خوراکی های مفید برای سلامت قلب و بدن است. سیبزمینی را اگر سرخ نکنیم و به روشهای دیگر بپزیم و استفاده کنیم، منبعی سرشار از فیبر، پتاسیم و ويتامين های C و B6 است. میزان فیبر موجود در سيب زميني به کنترل میزان کلسترول بد خون کمک میکند تا نقش مؤثری در سلامت قلب بازی کند.
گوجه فرنگي
لیکوپن که یک آنتىاکسيدان مفيد برای بدن است را مى توانيد در گوجهفرنگي بهوفور بیابید. لیپوکن با جلوگیری از اکسایش لیپید خون باعث میشود که تاثير حفاظتی آن بر روی قلب و عروق بیشتر شود و جلوی مشکلات قلبی و عروقی را بگیرد. همچنین برای کاهش میزان کلسترول LDL و تری گلیسیریدهای موجود در خون و همچنین جلوگیری از انسداد رگهای خونی میتوانيد بهطور منظم گوجهفرنگی مصرف کنید.
شکلات تلخ
دیگر عضو خوراکی های مفید برای سلامت قلب شکلات تلخ است. فیبر محلول، مواد معدنی، اسید استاریک، اسید پالمیتیک، ترکیبات آلی، فلاونوئیدی یا پلی فنول و چندین و چند ماده مفید دیگر در شکلات تلخ بالای ۶۵ درصد یافت مى شود که برای سلامت قلب و بدن بسیار مفید هستند. دیگر تاثير مفید شکلات تلخ کاهش میزان مقاومت به انسولین است، مقاومت به انسولین در بيمارى هایی مانند دیابت و بیماری های قلبی و عروقی بسیار شایع است. آلکالوئیدی بسیار غلیظ موجود در شکلات تلخ که با نام تئوبرومین نیز از آن یاد مى شود تاثيرات محرک و آرام بخشی دارد و باعث باز شدن عروق خونی مى شود.
جوی دو سر
یکی دیگر از خوراکی های مفید برای قلب جو دو سر است. بر طبق نتایج یک تحقیق، مصرف ۱۰۰ گرم جو دو سر خشک به مدت ۲۱ روز در حدود ۲۰ درصد از کلسترولهای بد و تری گلیسیرید خون را کاهش میدهد، این ماده شبیه یک اسفنج در بدن عمل مى کند و کلسترول را به خود جذب مى نمايد و کلسترول خون را کاهش میدهد. علاوه بر این به دلیل وجود فیبرهای محلول در آب، به کاهش چربی خون کمک شایانی مى کند. محصولات تهيه شدهاز آردهای سبوسدار نیز میتوانند برای سلامت قلب مفید باشند و از بروز مشکلات قلبی و عروقی جلوگیری کنند.
سویا
تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف سویا میتواند در حفظ سلامت قلب، استخوانها و سیستم ایمنی بدن کمک کند. مهمترین تاثير استفاده از سویا بهجای استفاده از محصولات حیوانی این است که کلسترول خوب در بدن افزایش مى يابد. با کاهش استفاده از محصولات حیوانی نگران کمبود پروتئین در بدن نباشید زیرا سویا خود منبعی غنی از پروتئین است. سویا بیشتر از سایر مقولات چربی دارد اما این چربیها غيراشباع و همراه با امگا ۳ استو به چربىهای سالم معروفاند. علاوه بر تمام موارد ذکرشده،اين که سویا کلسترول بد ندارد نیز باعث مى شود که با اطمینان بیشتری این ماده غذایی را در خوراکی های مفید برای سلامت قلب قرار دهیم.
حبوبات
بسیاری از حبوبات را میتوان در دسته خوراکی های مفید برای قلب قرار داد. لوبیاها، عدس و نخود منابع سرشار و غنی از پروتئین هستند، این حبوبات نیز مانند سویا فاقد هرگونه اسید چرب ناسالم است. یکی از تحقیقات انجامشده بر روی افرادی که بهصورت مداوم، هفته چهار بار حبوبات مصرف مى کنند ۲۲ درصد کمتر از کسانی که حبوبات مصرف نمى کنند به بيماریها و مشکلات قلبی و عروقی دچار مي شوند. در ادامه نتایج این تحقیق، گفته شده است افزودن مقدار بیشتری حبوبات مانند نخود به وعدههای غذایی مى تواند ابزاری قدرتمند در مبارزه با بيماري هاو مشکلات قلبی و عروقی باشد. کنترل قند خون و همچنین کاهش آن نیز از فواید استفاده از حبوبات است.
دیگر خوراکی های مفید برای قلب
کلم قرمز، گل کلم، کلم بروکلی، شلغم، چغندر، اسفناج، مارچوبه، دارای ويتامين های گروه B مخصوصاً اسيد فوليك هستند. اسيد فوليك مى تواند هموسیستئین موجود در خون را کاهش دهد و از ابتلای افراد به تصلب شرایین جلوگیری کند. هموسیستئین مستقيما به دیواره رگها آسیب میزند و مشکلات قلبی و عروقی را برای افراد به وجود میآورد.
برگ چغندر، هویج، دانه کتان، ماست کمچرب، سیب، گلابی و لبنیات را میتوان در دسته خوراکی های مفید برای قلب دانست که مصرف درست آنها میتواند از بروز بيمارى ها و مشکلات قلبی و عروقی جلوگیری کند.
برای آگاهی بیشتر از سلامت قلب و زندگی سالم مي توانيد مطلب سلامتی قلب چگونه حاصل مي شود و سبک زندگی سالم چیست را مطالعه کنید.
کلینیک دلتا مستقر در بیمارستان لاله، مرکزی تخصصی در زمینه آریتمی قلبی و اختلالات ناشی از آن است. افرادی که نیاز به خدمات مربوط به آریتمی قلب دارند میتوانند از طریق بخش نوبتدهی اینترنتی وبسایت برای دریافت وقت ویزیت اقدام نمایند.